Italija 2010

Europeade 2010, Italija, Bolzano

>>Bilo je lepo, a tudi hitro je minilo.<< Europeade 2010 – največji folklorni festival evropske unije, ki je letos potekal v italijanskem mestu Bolzano. Največji pa zato, ker se ga je udeležilo kar 203 skupin iz 30 držav Evrope. Kot 2oo-ti pa smo se predstavili tudi mi – mladi člani, plesalci, muzikantje Kulturnega društva Marko iz Beltinec.

Na 5-dnevno gostovanje, ki je trajalo od srede 21.7. do nedelje 25.7. smo se odpravili v sredo zjutraj. Po 9-urni vožnji smo končno prispeli na sever Italije v mesto Bolzano, katero je s 100.000 prebivalci eno največjih alpskih mest. Tam nas je sprejel g. Heinrich, ki nas je kot naš vodič spremljal cel čas našega gostovanja pri njih. Po nastanitvi smo se odpravili na večerjo, nato pa se že prvi dan družili z skupinami iz drugih držav. Najbolj smo se ujeli z Madžari, s katerimi smo leta 2008 že skupaj gostovali v Belgiji in pa tudi z nekaterimi Grki.

Naslednji dan je bil precej naporen za vse nas, saj so nas čakali kar trije nastopi. Dva izmed njih smo opravili zunaj na prostem. Z vsemi močmi smo se potrudili, da sta nastopa uspela, saj so zunaj bile zelo visoke temperature. Zvečer pa smo odplesali še tretjič. Takrat smo se tudi uradno predstavili pred mnogimi skupinami.

Ker je bil prejšnji dan tako pestro zapolnjen nas je v petek čakal prost dan. Po zajtrku smo se odločili, da se bomo podali na ogled dveh mest. Med potjo smo se ustavili pri Gardskem jezeru, v katerem so se nekateri izmed nas tudi ohladili. Nato smo se odpravili v mesto Verono, znano po tem, da je tam nastala zgodba o Romeu in Juliji, ki je burila duhove in prebujala čustva generacij mladih zaljubljencev. Ogledali smo si kip Julije in balkon. Ko smo se odpravili nazaj proti Bolzanu, pa nas je ujel dež. Vendar mi nismo dovolili da nam pokvari večera in smo se kljub dežju družili pozno v noč. Za dobro družbo so poskrbeli >>naši mužikaši<< nad katerimi so bili vsi zelo navdušeni.

V soboto pa je bila na vrsti povorka, katere se je udeležilo vseh 203 skupin. Ko so nekateri že bili na cilju smo se mi komaj podali na pot. Povorke si je ogledalo na množice ljudi. Ne bomo pozabili besed neke gospe, ki je rekla, da smo NAJBOLJŠI. Prav poseben za vse pa je bil naš >>Pozvačin.<< Nad njim so bili najbolj navdušeni otroci, ker jim je delil bombone. Po končani povorki smo se v nošah odpravili na večerjo, nato pa z vlakom nazaj v mesto, kjer smo bili nastanjeni. Da pa vožnja z vlakom nebi bila dolgočasna, smo poskrbeli z igranjem in petjem. Ljudje so kar naprej spraševali odkod smo, mi pa smo s ponosom povedali da s Slovenije. Bili so tako navdušeni, da so še, ko smo zapustili vlak odpirali okna in nas poslušali.

Pred nami je bil še zadnji dan. Tega smo preživeli v domačem kraju našega vodiča, kjer smo opravili tudi zadnji nastop. Zaplesali smo z domačini, sledilo je kratko druženje, nato pa smo se podali veselo na pot proti Beltincem.

Čeprav smo še vsi polni lepih vtisov iz Italije, pa lahko povemo, da smo že dobili povabilo na Europeade 2011, ki bo v Estoniji. Na to pa smo lahko posebej ponosni.

Nives Marič