Praga 2016

Člani Kulturnega društva Marko Beltinci smo se letošnjega julija odpravili v Češko prestolnico – Prago. Marki smo se udeležili t.i. VIII. Art Festival Prague. Ta se je odvijal na večih odrih, ki so bili po Pragi porazdeljeni med 21. in 24. julijem. Organizator festivala je bila Musza Festival, ki organizira kulturne programe in festivale na mednarodnem nivoju, še posebej radi gostijo tuje goste, saj jim z veseljem omogočijo, da predstavijo svoje dežele. Nastopajo lahko folklorne skupine, mažoretke, orkestri, druge plesne in pevske skupine ali posamezniki. Poleg zastopanja držav je namen prireditve tudi navezovanje stikov in spoznavanje drugih kultur skozi pesem in ples. Tako smo se Marki spoznali s skupinami iz držav kot so Turčija, Madžarska, Latvija, Rusija, Poljska, Grčija, Bolgarija, Izrael, Španija in druge. V naše 3 nastope smo vključili plese kot so sotiš, tkalečka, šimširit, klobuki, Šnajder Fani, gospod-gospa, točak in štajeriš. Naš nastop je popestril tudi pozvačin, ki je bil kot vedno velika atrakcija festivala.

Poleg nastopanja smo si Marki ogledali tudi najstarejšo pivovarno v Plzňu – Pilsner Urquell, ki je bila ustanovljena že leta 1842. Pilsner Urquell je med drugim tudi prvo pridelano svetlo pivo na svetu. Ogledali smo si muzej, staro in novo pivovarno, klet s sodi piv, pakirnico in trgovino. Letno pridelajo kar 100 milijonov litrov piva in jih izvažajo v države po vsem svetu.

Vzeli smo si čas tudi za potepanje po centru Prage, kjer smo prečkali znameniti Karlov most, si ogledali praški grad s stolnico sv. Vida, astronomsko uro, trg sv. Venčeslava, mestno hišo, staro mestno jedro in še veliko več znamenitosti, ki jih ponuja češka prestolnica.

Marki smo zelo družabna skupina, zato smo takoj navezali stike z drugimi sodelujočimi na festivalu in si tako izmenjali stike in prejeli ponudbe za prihodnje gostovanje. Še nekaj držav je, ki jih nismo obiskali, zato že iščemo nove destinacije in nove podvige za našo skupino.

 

Anja Brunec